Kapcsolat

Cím: Eger, Kistályi út 136

Tel: +36-30/263-0784

E-mail: info@vandorhus.hu

Térkép: Kattintson ide!

Hírek

Körömpörkölt füstölt hússal

2015.05.23.

Körömpörkölt füstölt hússal

Sem borsot, sem fokhagymát nem főztem bele, de nem feledékenységem miatt. Így terveztem! Egyedül a sorrendet gondoltam át előre az átlagosnál jobban. Jól tettem! Nagyon kellemes ízű, enyhén csípős, de bőséges szaftú finom pörkölt lett a vége. Még a köretet sem erőltettem hozzá, csak úgy mezítlábasan, köret nélkül, friss puha kenyérrel ettem, és jól is laktam vele.

Hozzávalók:

  • 2,5 kg köröm (4 db)
  • 70 dkg sertés lapocka
  • 30 dkg füstölt sertéshús (lehet fej, oldalas, nyúlja, vagy bármilyen füstölt hús, esetleg kolbász)
  • 1 kg hagyma
  • 1 kk köménymag
  • 2 ek őrölt pirospaprika
  • 1 csili paprika
  • 1 üveg natúr lecsó (esetleg friss paprika, paradicsom)
  • néhány szál friss kakukkfű
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 ek zsír

Elkészítés:

A húst előkészítjük, (a körmöt daraboltassuk fel bátran a hentessel) a lapockát és a füstölt húst felkockázzuk. A hagymát feldaraboljuk.

Kevés zsíron először kipattogtatjuk a köményt, majd a hagymát megdinszteljük. Ezután a bográcsba tesszük a csontos körmöt, amit enyhén megsózunk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje.

Kb. egy órát főzzük így, majd hozzáadjuk a füstölt húst és a csilipaprikát is. Újabb fél óra főzés után a bográcsba tesszük a felkockázott friss lapockát is. Ismét főzzük jó fél órát, majd a lecsót hozzáöntjük. Mikor a köröm már kezd lefőni a csontról, akkor kezd megpuhulni a friss lapocka is. Egy utolsó ízpróba következik, ha szükséges, még fűszerezzük.

A legvégén kevés borban elkeverjük az őrölt pirospaprikát, és hozzákeverjük a már elkészült pörkölthöz.

vissza