• Fokhagymás paraszt kolbászunk.

  Fokhagymás paraszt kolbászunk.

 • Füstölt comb.

  Füstölt comb.

 • Angol szalonna.

  Angol szalonna.

 • Húsos szalonna.

  Húsos szalonna.

 • Füstölt parasztmájas.

  Füstölt parasztmájas.

Szabadföld tollából..

2020.07.25.

Szabadföld tollából..

Hentesek négy keréken...

Eredeti cikk itt tekinthető meg (kattintson ide)

Nem túl gyakori manapság, hogy egy programtervező informatikus fiatalember úgy döntsön, beáll hentesnek. Nagy Attila mégis ezt tette – igaz, ebben döntő része volt annak, hogy családjában 1881 óta apáról fiúra száll e mesterség

A dédapa, Nagy János még „vándorlegényként” árulta a húsféléket, s a mai Vándor Hús ezt a hagyományt próbálta újraéleszteni. A dédunoka családi bátorításra döntött úgy 2010-ben, hogy átveszi a stafétát, és a felmenőjéhez hasonló elszántsággal létrehozza a mozgó húsboltokra is épülő vállalkozást Hevesben. Hagyományos módon füstölik, érlelik a húsokat és a töltelékárukat, sőt a mai napig kézről kézre adnak egy évszázadosnál is öregebb kézikönyvet, amiből elődeik tanulták a hentesszakmát. A régi receptek – melyekből kiderül, hogy hajdan Európában milyen sokféle ízesítéssel készítették a töltelékárut – ma is használhatók. Lengyel módra például csípősen, fehér borssal és majoránnával, cseh módra csípős paprikával és köménnyel, kétfajta borssal fűszerezik a kolbászt. Csak kolbászból tucatnyinál is többfélét készít a családi vállalkozás, ami részben a megsárgult könyvnek köszönhető.

Sok faluban vásárolnának szívesen mozgó húsboltokban, hiszen kényelmes, hogy minden héten ugyanakkor jön házhoz a hentes, s nem kell bebuszozni a városba egy kiló oldalasért. Nem minden vállalkozás képes azonban megfelelni a szigorú élelmiszer- biztonsági előírásoknak.

A Vándor Hús jelenleg egyedüliként járja a vidéket Heves megye néhány községében, miközben az egri és az ózdi piacról sem hiányzik a standjuk. A mobil boltok árai persze kissé magasabbak, mint egy nagyáruházé. A „vándorok” akkor maradhatnak talpon, ha megbízható, jó minőséget kínálnak.

A család különösen büszke rá, hogy semmilyen pályázati támogatást nem igényeltek ahhoz, hogy kialakítsák saját húsüzemüket Egerben, miközben megfelelnek az uniós higiéniai követelményeknek.

A Nagy-csapat étvágygerjesztő módon népszerűsíti a hazai állományból származó, jóféle tőkehúst. Szívesen neveznek be a környékbeli főzőversenyekre: hol gulyás, hol csülökpörkölt rotyog a bográcsukban.

vissza

Kapcsolat

Cím: Eger, Kistályi út 136

Tel: +36-30/263-0784

E-mail: info@vandorhus.hu

Térkép: Kattintson ide!

Kiemelt termékek

Füstölt Húsos Szalonna

Füstölt Húsos Szalonna Termék info: A zsir és a szalonna tökéletes harmóniája.
Ára:: 1900 HUF/kg

Füstölt Kolbász

Füstölt Kolbász Termék info: Tradicionális családi recept alapján készült csemege házikolbász.
Ára:: 2500 HUF/kg

Sült Sertés Tepertő

Sült Sertés Tepertő Termék info: Egy igazi paraszt reggeli ¸ elengedhetetlen hozzávalója
Ára:: 2900 HUF/kg